Husregler och tips!

Här kan du hitta allt för att ditt boende ska bli så trivsamt som möjligt. I dagsläget är det mest regler och pekpinne men inom kort kommer du som hyresgäst här få tips och erbjudanden som gör livet ännu härligare!

NYA regler vid andrahandsuthyrning!
Var glad, hjälpsam och uppför dig mot dina grannar, det blir SÅ bra då!Erik Egir

Viktigta telefonnummer:

  • Mjöbly Svartådalen Energi 0142 – 855 00
  • Telenor (TV/internet) 020-222 222
  • Länsförsäkringar 0142-29 00 00

ORDNING&REDA
Håll ordning utomhus i ditt bostadsområde, i trapphuset, i källare och övriga gemensamma utrymmen. Hjälp till att förhindra inbrott. Ställ aldrig upp entrédörrar, lås alltid källardörrar och var uppmärksam på obekanta människor i din fastighet.

MUSIK, TV OCH STÖRNINGAR
Om du bor i ett flerfamiljshus måste du acceptera ljud och andra störningar som hör till ett normalt liv, men ständigt pågående och allvarliga störningar behöver du aldrig tåla. Händer detta efter att du först påtalat detta för din granne får du höra av dig till oss så tar vi det vidare.

Låt din musik, radio och TV vara underhållning för dig och inte dina grannar.

Mellan klockan 22.00 och 06.00 (09.00 på helgdagar) är det extra viktigt att du inte stör någon granne.

Ska du ha fest kan det vara bra att informera dina grannar om det i god tid. Gör ett trevligt besök eller sätt upp en lapp. Glöm heller inte att det är du som hyresgäst som ansvarar för dina gästers uppträdande.

RENOVERA SJÄLV
Du har rätt att själv renovera i din lägenhet som till exempel att måla eller tapetsera.

Tänk dock på att arbetena måste göras fackmannamässigt och att förändringen, valet av färger till exempel, inte får vara för extrem. Då kan du bli skyldig att ersätta kostnaden för att återställa bostaden i ursprungligt skick när du flyttar från lägenheten.

Det är inte tillåtet att ändra lägenhetens planlösning genom att ta bort eller sätta upp en fast vägg eller göra ett valv mellan två rum. Om du skulle vilja måla om i badrummet eller lacka om köksluckor eller skåpsdörrar, prata med din husvärd.

Det är inte tillåtet att byta ut fast köksutrustning, montera köksfläkt med anslutning till befintligt ventilationssystem eller bygga om ett separat duschrum eller klädkammare till bastu. Om du gör det kan du bli tvingad att omgående återställa lägenheten.

Du får inte kakla själv i ditt badrum. Eftersom fuktspärren i badrummet är viktig är det inte heller tillåtet att borra i väggar eller golv utan husvärdens tillåtelse.

Var försiktig när du borrar i väggar och gör inte fler eller större hål än du måste. Ett tips när du borrar hål i en vägg är att göra ett kryss i tapeten, vika upp kanterna och sedan borra i den tapetfria väggen. Det blir då enklare att spackla igen hålet efteråt och vika tillbaka tapeten vid flytt. I våtutrymmen eller i kakelplattor får du inte borra alls.

Elinstallationer och lagning av elektrisk utrustning ska du överlåta till en fackman. Kontakta din husvärd om strömbrytare, vägguttag eller fasta installationer behöver lagas eller bytas.

TVÄTTSTUGAN
Lämna tvättstuga och torkrum som du själv vill finna dem. Följ tvättanvisningarna och ordningsreglerna noga. Tänk miljömässigt när du tvättar och använd inte mer tvättmedel än nödvändigt. Tänk på att lämna ditt husdjur hemma då många kan vara allergiska.

RÖKNING
Respektera vårt rökförbud i alla gemensamma utrymmen, såsom trappuppgångar, tvättstugor och källare. Det är många som besväras av passiv rökning. Du får röka i lägenhet du hyr, men samtidigt är du skyldig att vårda lägenheten.

Därför är det viktigt att du försöker begränsa den negativa effekt som rök kan ha på till exempel tapeter och målning.

Om du inte gör det kan du bli skyldig att betala skadestånd när du flyttar.

SOPOR OCH TIDNINGAR M.M.
Lämna dina sopor väl inslagna i våra sopkärl, knyt två gånger. Kasta ej kartonger m.m. i sopkärlen, de är till för hushållssopor. Glas, tidningar, förpackningar och papper lämnar du till återvinning.

HUSDJUR
Som katt- och hundägare måste du ta ditt ansvar. Då det finns människor som är allergiska eller rädda bör du inte låta djuren springa lösa i bostadsområdet. Var även försiktig så djuren ej förstör något i lägenheten som du kan bli ersättningsskyldig för.

BALKONGEN
Skaka inte kläder, mattor och dylikt genom ditt fönster eller från din balkong. Sätt balkonglådor och dylikt på balkongräckets insida.

PARABOLANTENNER
Normalt sett tillåter vi inte uppsättning av parabolantenner på våra fastigheter. Ta kontakt med oss om du har några frågor kring detta.

GRILLA
Använd gärna de gemensamma grillplatserna på gårdarna. Du kan också ta med en egen grill till gården. Tänk dock på att kontrollera vindriktning och avstånd till grannarna. Tänk också på brandrisken och placera grillen långt ifrån fasaden. Innan du lämnar grillen så måste den vara ordentligt släckt och kom ihåg att städa efter er. Det är inte tillåtet att grilla på balkongerna!